Blog hozzászólások '2014' 'november'

Egészségi előnyei
Négy evőkanál citromlé a napi C-vitamin-szükséglet csaknem felét fedezi. Fontos, hogy a C-vitamin és a többi antioxidáns hatására a koleszterin kevésbé rakódik le az érfalakon. A citrom egy másik természetes betegségmegelőző összetevőt is tartalmaz, a limonént, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében, sőt feltételezhetően erős rákellenes hatását is kutatják.

A citromlében található citromsav hasznos a vesekő elhárítására, mivel csökkenti a kalcium kiválasztását. A citrom héja bőségesen tartalmaz egy rutin nevű vegyületet, amely erősíti a vénák és hajszálerek falát, így mérsékelheti a visszerek kialakulását és az általuk okozott fájdalmat.

Hogyan válasszon?
Minél puhább, annál vékonyabb a héja és több a leve. Ahhoz, hogy a legtöbb levet tudja kicsavarni belőle, a szobahőmérsékletű citromot tenyerével néhányszor görgesse előre-hátra az asztalon, mielőtt kettévágja.

Felhasználási ötletek
 Használjon citromlevet salátaöntetekhez.
 Tálalja a halat sok citromszelettel, hiszen enélkül nem lenne az igazi.
 Ha legközelebb tonhalas szendvicset készít, keverjen belőle a tonhalhoz.
 Spricceljen a vízbe vagy szódába citromlevet, hogy egy kis ízt adjon neki (így elősegítheti a bőségesebb vízfogyasztást is), és hogy csökkentse az ételei által kiváltott vércukorszint-ingadozást okozó hatást.
 Tegyen citromlevet a húsok és szárnyasok páclevébe. Keverjen össze citromlevet, balzsamecetet, olívaolajat, friss rozmaringot és apróra vágott fokhagymát, forgassa bele a húst, és ha lehet, tegye egy éjszakára a hűtőbe.
 Csavarjon friss citromlevet zöldségekre, tésztaételekre, levesekbe, rizsre, egytálételekbe: annyi ízzel gazdagodnak, hogy nyugodtan csökkentheti a só mennyiségét.
 A citromot tartalmazó ételek receptjéért kattintson!

Az ideális adag
Ha a citromlé hatásai vannak olyanok, mint az eceté – márpedig vannak –, akkor 1-2 evőkanál is elég belőle, hogy akár 30 százalékkal lecsökkentse az ételek vércukorszintre gyakorolt hatását.

Fontos: ha önmagában kívánja inni a citromlevet, akkor ügyeljen a fogazatára. Az erős sav ugyanis károsíthatja a fogzománcot. Érdemes szívószállal innia, hogy minél kevésbé érintkezzen a fogakkal. Utána bőségesen öblítse le vízzel.

Forrás: rd.hu

Hozzávalók (6 sütihez):

1 banán

30 g kókuszliszt

20 g proteinpor (pl. Whey Protein, vagy Casein Protein)

1 tojás + 1 tojásfehérje

1 ek mák

1 tk szódabikarbóna

édesítő

 

Elkészítése:

Nagyon egyszerű…A banánt kb. 1 dl vízzel elturmixolom. Összekeverem a hozzávalókat, és muffin formába öntöm, majd 170 fokon sütöm, amíg szépen megpirul a teteje.

 

Tápanyag tartalma 1 db-nak:

Energia: 73 Kcal

F: 5,3 g

Ch: 7 g

Zs: 2,5 g

Forrás: gasztrofitnesz.cafeblog.hu

Bár a barna rizs fogyasztása után is bekövetkezik valamelyes vércukorszint-ingadozás (és ez nagyobb mértékű, mint ami például az árpa vagy a zab után lép fel), a vércukorszint szempontjából a barna rizs mégis messze jobb választás, mint a legtöbb fehér rizs.

A barna rizs rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének, ráadásul tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és olyan természetes növényi összetevőkkel is, melyek megóvják az egészséget. A barna rizs fogyasztása is szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség és szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Napi három adag teljes értékű gabona véd a metabolikus szindróma, szívbetegség, diabétesz, stroke és a rák ellen. Egy adag barna rizs fél csészének (125 ml-nek) felel meg.

A hagyományos barna rizs kb. 35 perc alatt fő meg. Ha számít az idő, lehetőleg akkor se válasszon gyors rizst, se fehéret, se barnát, hiszen ezek a félig megfőzött, majd kiszárított rizsek magas glikémiás terhelésűek. Jobban teszi, ha az úgynevezett opál vagy előgőzölt rizs mellett dönt, melynek hasonló a glikémiás indexe a barna rizséhez, és annak sok tápanyagát is tartalmazza. Első számú választása lehetőleg mindig a barna rizs legyen (nagyobb táplálkozási értéke és rosttartalma miatt); az opál rizs a második legjobb lehetőség.

Kezdetben mindegyik rizs barna színű, csak a feldolgozás során, a maghéj és csíra eltávolításával változik át fehérré. A különféle rizsfajták glikémiás indexe eltérő lehet, aszerint, hogy milyen típusú keményítőt tartalmaznak. Három kerülendő fajta a jázminrizs, az arborio (melyet rizottóhoz használnak) és a „ragadós” rizs.

Egészségi előnyök
A barna rizs több, mint puszta rostforrás. Bőven tartalmaz még csontépítő magnéziumot, immunrendszert erősítő antioxidáns szelént, valamint mangánt, mely a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásához szükséges.

Konyhai tipp
Mivel a barna rizs teljes értékű mag, ezért van benne némi zsiradék, így nem marad olyan hosszú ideig friss, mint a fehér. A barna rizst szárazon legfeljebb 6 hónapig tárolhatja a szekrényben. Ha mélyhűtőbe teszi, tovább is eláll.

Ételvarázs
Cserélje a fehér rizst barnára például töltött vagy olajban sütött ételekben, vagy köretként fogyasztva. Ezzel csökken az ételek glikémiás index, valamint állaguk roppanósabb lesz és finom, diós ízt kapnak.

 

Forrás: Reader's Digest